Menu
Nordsjællands Fjernstyrings Klub

Nybegynder i NFK

5/12-2022


I gang med modelflyvning hos NFK

Du er altid velkommen til at aflægge flyvepladsen et besøg. Det vil give dig mulighed for at se hvem vi er, og for at få en god snak om modelflyvning. Der er også mulighed for at få nogle gode råd. Det vil ofte være muligt at få en prøvetur med en begyndermodel. Vi har udstyr så vi kan koble to fjernstyringssendere sammen, så du kan flyve sammen med en instruktør. Så du kan få en fornemmelse af, om modelflyvning er noget for dig!

Vil du besøge os på vores flyveplads, vil det bedste tidspunkt være torsdag eftermiddag fra kl. 16.00 eller lørdag fra kl. 10.00, på de dage vil der som regel i sommerperioden være nogen på pladsen. Vi flyver selvfølgelig ikke i regnvejr eller kraftig blæst. Find vej til flyvepladsen.

Det er altid en god ide at kontakte en modelflyveklub, inden du bruger penge på udstyr. Spørg efter en instruktør og lyt til hans råd. På den måde undgår du unødige ærgrelser.

Hvad koster det ?

Der findes komplette begyndersæt med modelfly, fjernstyring og alt nødvendigt grej. Har du lyst til at starte med en elektrisk model - og det kan der være mange gode grunde til, så kan du komme pænt igang for under 2.500 Kr. Skal det være en model med brændstofmotor er prisen nærmere 3.000 Kr. Helikoptere fås i mange afskygninger. Det frarådes begyndere at gå efter de mindste modeller, da de er svære at styre. Regn med at du skal finde 5.000 Kr. til en helikopter, der er værd at satse på. Foruden modelfly og radioudstyr, skal du have et medlemskab af NFK og du skal også være medlem af Modelflyvning Danmark. Sidstnævnte for at have en ansvarsforsikring mod de skader du kan forvolde. Aktuelle kontingenter

Du kan altid få en prøvetur sammen med en instruktør uden først at melde dig ind i NFK og MDK, det kræver blot at du tager kontakt til klubben og aftaler tid med en instruktør.

Modellerne

Grundlæggende er der fire typer af modeller: Svævefly, motorfly, helikoptere og multirotor (drone). Det er ikke sikkert man véd hvad der interesserer mest, når man begynder sin modelflyvehobby, men så er det godt at se på hvad de andre i klubben flyver med. De fleste flyver mere end en modeltype.

Motorfly

Motorfly findes i alle størrelser og med meget forskellig motorisering. Grundlæggende skelnes mellem elektrisk motor og brændstof motor. Under brændstof skelnes mellem om motoren bruger benzin eller methanol. Elektriske motormodeller fås fra små såkaldte parkfly, der ofte er fremstillet af et hårdt skummateriale og en relativt svag motorisering og en flyvevægt helt nede fra 500g. I den anden ende fås elektriske modeller med flere meters vingefang, en motorisering på op til 10Hk og op til 25 kg flyvevægt. For begynderen er en elektrisk model med en spænvidde på 100-150 cm og en flyvevægt på 0,8 til 2 kg velegnet. Da skummodeller er robuste og nemme at reparere, er de selv sagt egnede som begyndermodeller.

Næste skridt kan være modeller med brændstofmotorer som fås med motorstørrelser fra 1,5ccm til 250ccm. En god motorstørrelse for begynderen er en 7,5ccm methanol motor. Den har rigelige kræfter til at trække en typisk begyndermodel med et vingefang på 130-140 cm og en flyvevægt på 2-3 kg.

For begynderen er det meget afgørende af vælge en såkaldt 'selvstabil' model, altså en model som til en vis grad stabiliserer sig selv efter manøvrer. Den karakteristik har modeller med vingen monteret oven på kroppen i højere grad en modeller med vingen monteret under kroppen. Yderligere giver det god stabilitet, når vingerne skråner en anelse, så vingetipperne ligger højere i luften end vingeroden (inde ved kroppen). En egnet begyndermodel har vingen monteret oven på kroppen og vingen har tydelig V-form.

Helikopter

Helikoptere er lidt en verden for sig. Nogen mener at man skal starte med at flyve en fastvinget model inden man kan flyve en helikopter. Der er dog rigtig mange der starter direkte med at flyve helikopter og med god success. Vil man flyve begge dele, er det nok en god idé at starte med fastvinget model, men slår hjertet kun for helikoptere, er der ingen grund til at bruge tid og penge på at flyve vingemodeller. Den kraftige udvikling inden for helikoptere foregår på de elektriske modeller. De fås med en vægt fra omkring 10g til indendørs brug og op til en vægt på 10-12 kg til udendørs brug. Også her findes mere ekstreme modeller, At flyve en helikopter kan virke svært for de fleste, men trods det, ser man den mest ekstreme kunstflyvning netop med helikopter. Unge mennesker har nogle fordele frem for de lidt ældre, når det gælder helikoptere. De unge lærer hurtigt og de reagerer hurtigt. Det er nødvendigt for at blive god til at flyve med helikopter.

Fjernstyringen

Fjernstyringen består af en sender, en modtager samt et antal rormaskiner, også kaldet servoer. Til fjernstyring af modelfly benyttes næsten udelukkende radioanlæg der arbejder på 2.4GHz. Skal man købe nyt radioanlæg kan det kun anbefales at købe et anlæg beregnet til 2.4GHz.

Anlæg til 35MHz hører fortiden til, men de fungerer udmærket stadigvæk, så falder man over et billigt brugt 35Mhz anlæg, er der ikke noget forkert i at købe det til en start. Senderen har en styrekanal til hver servo = styrefunktion = rorfunktion eller motorgas m.v. Et svævefly kræver mindst 2 kanaler, en til højderoret og en til sideroret. Et motorfly skal have mindst 3 kanaler nemlig højderor, sideror og motorgas. Har radioanlægget 4 kanaler er der også mulighed for at benytte krængror. Helikoptere kræver mindst 4 kanaler men benytter ofte flere. Et fornuftigt 4-kanalers anlæg med 2 servoer koster fra ca. 1500 kr. En servo fås for ca. 100 kr.

Alt radioudstyr skal være C€ mærket for at kunne benyttes lovligt i Danmark/EU

Modelflyvesimulator

En modelflyvesimulator er et program der kører på en PC - nærmest som et videospil. Du bruger din sender til at styre flyet i simulatoren, og afhængig af simulatorprogrammets pris, fungerer det mere eller mindre realistisk. For at lære den basale styring af et modelfly eller en helikopter, kan en simulator være rigtig gavnlig. Især når det gælder helikopterflyvning, kan en simulator spare nogle styrt og dermed nogle penge i starten.

Modelflyvesimulatorer kan du købe hos din hobby handler i forskellige varianter, af gode testede simulatorer kan nævnes: Realflight, Phoenix (PC) eller AeroflyRC (MAC).

Brugt grej

Du kan udmærket starte med brugt udstyr, både hvad angår modelflyet og fjernstyringen. Et godt og trygt sted at købe brugt rc-udstyr er på Modelflyvning Danmarks brugtbørs på modelflyveforum.dk.

Et godt råd, tjek med en erfaren klub kammerat inden du køber brugt, der kan være mange skjulte fejl og mangler ved brugt udstyr, og det er svært at gennemskue alle faldgruber som ny pilot, dog skal det noteres at sålænge man handler via Modelflyvning Danmarks forum/brugt portal bliver du sjældent “snydt”, da det er modelflyvere som sælger til modelflyvere… Det er mere på feks. Den blå avis og lign., at du skal være ekstra opmærksom, og måske bede om hjælp til at vurdere et indkøb.

Mere information

Magasinet Modelflyvenyt udgives af Modelflyvning Danmark og udkommer 6 gange om året. Du abonnerer automatisk på bladet, når du melder dig ind i Modelflyvning Danmark.

Modelflyvning Danmark driver også et medlemsforum, hvor du kan komme i kontakt med tusindvis af andre modelflyvere rundt om i landet. Forumet er opdelt i forskellige interesseområder, hvor man kan stilles spørgsmål eller deltage i de kørende debatter. Et godt sted at blive klogere som begynder.

I luften for første gang !

NFK har instruktører, som uden beregning hjælper begynderen med de første svære starter og landinger som typisk foregår med et af klubbens skolefly med dobbelt sender anlæg, således at instruktøren til enhver tid kan overtage styringen, hvis flyet kommer på afveje. Du skal selvfølgelig være medlem af NFK for at benytte vores bane og øvrige faciliteter, men ikke for at få en prøvetur og den første instruktionstime.

NFK prioriterer sikkerheden meget højt. Derfor skal du være bekendt med vore pladsregler og naturligvis efterleve disse. Du skal også være medlem af Modelflyvning Danmark, idet du gennem medlemskab af Modelflyvning Danmark bliver ansvarsforsikret i forhold til skader som følge af din flyveaktivitet. Din alm. ansvarsforsikring dækker med 99% sandsynlighed ikke for skader forårsaget af modelflyvning.

Søg om medlemskab af NFK

Udfyld og send blanketten og du vil snarest modtage svar fra NFK. Klubben forventer i øvrigt, at medlemmerne deltager aktivt i klubbens arbejde og virke, fordi at det er i alles interesse, at klubbens faciliteter og omgivelser er i god stand.

Velkommen til NFK
Flyvende siden 1968


Helikopter


Motorfly


Multirotor (drone)


Svæver


Flere modeller

I hangaren finder du flere modeller tilhørende nuværende og tidligere medlemmer.


Funktionalitet opdateret 5/12-2022
Copyright © 1999-2024 by NFK, Nordsjællands Fjernstyringsklub.
All rights reserved.