Menu
Nordsjællands Fjernstyrings Klub

F3B

29-10-2018


F3B modellen

En F3B model er i dag bygget af glas/kulfiber for at kunne modstå de store belastninger som modellen bliver udsat for under starten og i speed flyvningen. Vægten er en afgørende faktor for flyvning i de 3 konkurrence former, i varighedskonkurrencen ønsker man ofte en så let model som muligt, medens man i varighed og speed ønsker en noget højre vægt afhængig af vejrforholdene, modellerne er derfor ofte udstyret med ballast rør hvor man kan isætte ekstra vægt. En model vejer mellem 2 og 3 kg. uden ballast.

Modellen er udstyret med højde-, side- og krængeror samt flaps, dette gøre modellen meget styrbar og giver mulighed for at benytte "butterfly"-mix når der skal landes. Der benyttes også et specielt start-mix, hvor både krængeror og flaps sænkes ned, for at give ekstra højde i spilstarten.

I dag benytter alle et computerstyret fjernstyringsanlæg som har alle de specielle mix indbygget til F3B flyvning.

I distance og varighed flyves der på en 150 m. lang bane, for enderne af denne bane er opstillet sigtepunkter så man kan afgøre om modellen har fløjet langt nok. Starten bliver i alle 3 grupper udført med et elektrisk spil, en 400 m. nylon line er fastgjort på spillet og løber gennem en omløber ca. 200 m. væk i vindretningen.Modellen er udstyret med en trækkrog hvor linen monteret, piloten kan starte og slukke spillet ved hjælp af en pedal. I kraftig vind kan det ske at linen knækker, selv om brudstyrken ligger på omkring 100 kg.

Konkurrencen

Varighed:
Piloten har 12 min. arbejdstid. Efter højstart med spil flyves 10 min. termik flyvning, hvert sek. som man flyver mere eller mindre giver strafpoint. Landingen skal udføres som en punkt landing dvs. at man skal forsøge at lande så tæt på et fastsat punkt som muligt, hver meter som man lander væk fra dette punkt giver strafpoint og tidtagningen stopper først når modellen ligger stille.

Distance:
Piloten har 7 min arbejdstid. Modellen højstartes, og det gælder nu om af gennemflyve en 150 m lang bane flest mulig gange på 4 min. Landingen giver ikke point.

Speed:
Piloten har 4 min. arbejdstid. Efter højstart har piloten 1 min. til at gå ind i banen, der flyves på en bane som er 150 m lang, denne skal gennem flyves 4 gange på kortest mulig tid. Landingen giver ikke point.

F3B flyvning hos NFK

I NFK flyves der F3B flyves som konkurrence sport, men også som hygge flyvning, da modellerne er meget manøvredygtige og nogle fantastiske termik flyvere. En ny model koster mellem 5.000-8.000 kr. men der er ofte brugte modeller til salg. Hos NFK har vi støbeforme så man selv kan bygge sin F3B model, det gør det meget billigere, da det kun koster omkring 1000 kr. i materialer at bygge en.

F3B modellerne egner sig også til flyslæb, på den måde for man god start højde. Flere NFK-medlemmer har trækfly som kan bruges til flyslæb.


Svæve discipliner


F3B bane


Linen strammes


Start


Elektrisk spilFunktionalitet opdateret 5/12-2022
Copyright © 1999-2024 by NFK, Nordsjællands Fjernstyringsklub.
All rights reserved.